وَ السَّابِقُونَ السَّابِقُونَ أُولئِكَ الْمُقَرَّبُونَ
                                         

شهدای انقلاب اسلامی و دفاع مقدّس فرهنگ جهاد و شهادت را به صورت کامل بروز و ظهور دادند و راه سیّد شهیدان و سرور آزادگان جهان را در عمل و در اوج مرتبت خویش، تبلیغ نمودند. فرهنگی که در آیات وحی به مانند امواجی خروشان موج می زند و نفوس مستعدّه را از فرش خاکی به عرش افلاکی هدایت می نماید. در جبهۀ حقّ چه پیروزی ظاهری باشد و چه شکست ظاهری، در نزد حقّ جز فتحی آشکار نیست و جز اجری عظیم را در بر نخواهد داشت.
«... فَضَّلَ اللَّهُ الْمُجاهِدينَ بِأَمْوالِهِمْ وَ أَنْفُسِهِمْ عَلَى الْقاعِدينَ دَرجَةً َ كُلاًّ وَعَدَ اللَّهُ الْحُسْنى‏ وَ فَضَّلَ اللَّهُ الْمُجاهِدينَ عَلَى الْقاعِدينَ أَجْراً عَظيماً» خداوند، مجاهدانى را كه با مال و جان خود جهاد نمودند، بر قاعدان‏[ ترك‏كنندگان جهاد] برترى مهمّى بخشيده؛ و به هر يك از اين دو گروه(به نسبت اعمال نيكشان،) خداوند وعده پاداش نيك داده، و مجاهدان را بر قاعدان، با پاداش عظيمى برترى بخشيده است. (آیۀ 95 سورۀ نساء)
«فَلْيُقاتِلْ في‏ سَبيلِ اللَّهِ الَّذينَ يَشْرُونَ الْحَياةَ الدُّنْيا بِالْآخِرَةِ وَ مَنْ يُقاتِلْ في‏ سَبيلِ اللَّهِ فَيُقْتَلْ أَوْ يَغْلِبْ فَسَوْفَ نُؤْتيهِ أَجْراً عَظيماً» كسانى كه زندگى دنيا را به آخرت فروخته‏اند، بايد در راه خدا پيكار كنند! و آن كس كه در راه خدا پيكار كند، و كشته شود يا پيروز گردد، پاداش بزرگى به او خواهيم داد. (آیۀ 74 سورۀ نساء)

مهمترین عملیاتهای ایران در دفاع مقدّس:

عملیات دزفول • نصر • توکل • ثامن‌الائمه • طریق‌القدس • فتح‌المبین •بیت‌المقدس • رمضان • والفجر مقدماتی • والفجر ۱ • والفجر ۴ • خیبر • بدر • قادر •والفجر ۸ • کربلای ۱ • کربلای ۴ • کربلای ۵ • کربلای ۶ • کربلای ۱۰ •بیت‌المقدس ۲ • بیت‌المقدس ۷ • والفجر ۱۰ • مرصاد •

1-عملیات «دزفول» در محور دزفول - غرب پل نادری، به صورت گسترده در تاریخ 23 مهر 1359 به فرماندهی ارتش انجام شد.
2-عملیات «نصر» در محور جنوب اهواز-دشت آزادگان، به صورت گسترده در تاریخ 15 تا 18 دیماه 1359 به فرماندهی ارتش انجام شد.
3-عملیات «توکل» در محور آبادان - سه راهی ماهشهر، به صورت گسترده در تاریخ 20 دیماه 1359 به فرماندهی ارتش انجام شد.
4-عملیات «ثامن الائمه» یکی از عملیات‌های مهم در طی جنگ ایران و عراق است که با رمز «نصر من الله و فتح قریب» در محور آبادان - شرق کارون به صورت گسترده در تاریخ ۵ مهر ۱۳۶۰ به فرماندهی مشترک انجام شد و منجر به شکسته شدن حصر آبادان و بازپس گیری بیش از ۱۵۰ کیلومتر مربع از خاک ایران شد.
5-عملیات «طریق‌القدس» از عملیات‌های مشترک سپاه و ارتش در طی جنگ ایران و عراق بود. این عملیات در ساعت ۳۰ دقیقه بامداد ۸ آذر ۱۳۶۰ با رمز «یاحسین» در منطقه عمومی بستان و غرب سوسنگرد آغاز شد. هجوم نیروهای عراق پس از ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ سبب به‌تصرف‌درآمدن بخش وسیعی از خوزستان شد. در تاریخ 31 اردیبهشت 1360 ارتفاعات «الله اکبر» پس از ۷ ماه به دست ایرانیان افتاد و نیروهای عراق با دادن تلفات، تا ۱۲ کیلومتری بستان عقب‌نشینی کردند و سرانجام در ظهر یکشنبه ۸ آذر ۶۰ شهر بستان و ۷۰ روستای تابعۀ آن به تصرف نیروهای ایرانی درآمدند و تا 22 آذر 1360 منطقۀ عملیاتی طریق‌القدس به طور کامل از وجود عراقیان پاکسازی شد و پس از ۱۴ روز عملیات با موفقیّت پایان یافت.
6-عملیات «فتح المبین» در ساعت سی دقیقه بامداد روز دوشنبه ۲ فروردین ۱۳۶۱ با رمز یا زهرا علیها السلامدر جبهه جنوبی در منطقه غرب شوش و دزفول با وسعت حدود ۲۵۰۰ کیلومتر مربع انجام می‌شود. طرح‌ریزی عملیات فتح المبین از اواسط آبان ‌١٣٦٠ آغاز شده بود.
7-عملیات «بیت‌المقدس» یا «الی بیت‌المقدس» معنا: به سوی بیت‌المقدس؛ یکی از مهمترین و بزرگترین عملیات‌های جنگ حزب بعث عراق علیه ایران محسوب می‌شود. این عملیات در ساعت ۳۰ دقیقه بامداد ۱۰ اردیبهشت ۱۳۶۱ با رمز «یا علی ابن ابی‌طالب» در محور اهواز- خرمشهر- دشت آزادگان، به فرماندهی مشترک آغاز شد. انجام عملیات بیت‌المقدس در چهار مرحله برنامه‌ریزی شده بود که هر مرحله در مقایسه با عملیات ثامن الائمه وطریق القدس خود یک عملیات بزرگ به حساب می آید آزادسازی خرمشهر که درپی مرحله چهارم انجام گرفت از مهمترین نتایج این عملیات بود.
8-عملیات «رمضان» با رمز یا صاحب الزمان ادرکنی در محور شرق بصره به صورت گسترده در تاریخ 7 مرداد 1361 به فرماندهی مشترک انجام شد. نخستین عملیات نظامی پس از آزادسازی خرمشهر در سوم تیرماه ۱۳۶۱ عملیات رمضان در وسعتی حدود ۱۵۰۰ کیلومتر مربع برای تصرف نهایی بصره انجام شد. ولی همۀ اهداف از قبل تعیین شده محقق نشد. گفته می‌شود که عملیات رمضان بزرگترین نبرد زمینی جهان پس از جنگ جهانی دوم بوده‌است. در این نبرد سه موج جداگانه از سپاهیان داوطلب در زمینی مسطح به سوی بصره حرکت کردند. در این عملیات ۱۰۹۷ دستگاه تانک و نفربر عراق منهدم شده، ۵۰ تانک و نفربر به غنیمت نیروهای ایرانی در آمد و ۸۷۱۵ نفر از نیروهای عراقی نیز کشته و زخمی و اسیر شدند. این عملیات از این نظر دارای اهمیت است که ایران برای اولین بار از آغاز جنگ به صورت گسترده وارد خاک عراق شد.
9-عملیات «والفجر مقدماتی» با رمز یا الله در محور فکه - چزابه، به صورت گسترده در تاریخ 18 بهمن 1361 به فرماندهی سپاه انجام شد. لشکر های درگیر : لشکر عاشورا ، لشکر 5 نصر و لشکر حضرت رسول .
10-عملیات «والفجر ۱» با رمز یا الله در محور جبل فوقی به صورت گسترده در تاریخ 28 فرودین 1362 به فرماندهی ارتش انجام شد.
11-عملیات «والفجر ۴» با رمز یا الله در محور سلیمانیه – پنجوین، به صورت گسترده در ۲۷ مهر سال ۱۳۶۲ به فرماندهی مشترک انجام شد.
12-عَمَلیات «خَیبَر» یکی از عملیات‌های نیروهای نظامی ایران در جریان جنگ ایران و عراق بود. این عملیات با رمز یا رسول الله در محور «هورالهویزه - شمال بصره» به صورت گسترده در تاریخ ۲۲ اسفند ۱۳۶۲ به فرماندهی مشترک سپاه و ارتش انجام شد.
13-عملیات «بدر» با رمز یا فاطمه الزهرا (س) در محور هور الهویزه به صورت گسترده در تاریخ ۲۶/۱۲/۱۳۶۳ به فرماندهی سپاه انجام شد. دو سپاه اصفهان و خوزستان در این عملیات شرکت داشتند و نیروهای ایران پس از پیشروی اولیه در جزایر مجنون و گرفتن پاسگاه ترابه، شکست سختی خورده و تقریبا ۹۰٪ سربازان این دو سپاه اسیر یا کشته شدند.
14-عملیات «قادر» با رمز یا صاحب الزمان (عج) در محور سیدکان - چومان مصطفی به صورت گسترده در تاریخ ۲۴/۴/۱۳۶۴ به فرماندهی ارتش انجام شد.
15-عملیات «والفجر ۸» در محور فاو به صورت گسترده در ۲۹ فروردین ۱۳۶۵ به‌فرماندهی سپاه انجام شد. این عملیات در ساعت ۲۲:۱۰ روز ۲۰ بهمن ۱۳۶۴ با رمز «یا فاطمة الزهرا» در منطقه خسروآباد تا راس‌البیشه آغاز گردید. در این عملیات نیروهای ایران با عبور از اروندرود در منطقه فاو پیشروی کردند و پس از حدود یازده شبانه روز درگیری بی وقفه و سنگین با قوای عراق این منطقه را به تصرف در آوردند. اهمیت منطقه برای نیروهای عراق چنان بود که بیش از ۷۰ روز به پاتک‌های سنگین خود ادامه داد. نیروهای عراقی امید داشتند تا اروند به عنوان مانع در حدفاصل منطقه عملیاتی با عقبه، مقاومت نیروی ایران را به تدریج تضعیف نماید. ارتش عراق به علت پافشاری برای بازپس گیری فاو، تلفات بسیار سنگینی متحمل شد. توپخانه ارتش و سپاه مشترکا در این عملیات شرکت داشتند. نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز نقش تعیین کننده‌ای در پوشش هوایی منطقه و سرنگونی هواپیماهای عراقی داشت. در نتیجه این عملیات ایران بر سواحل اروند، ساحل شمالی خور عبدالله و شبه جزیره فاو مسلط شد و راه ورود عراق به خلیج فارس مسدود گردید. اجتناب از جنگ در زمین مسلح - تجربه‌ای که در عملیات‌های رمضان و والفجر مقدماتی حاصل شده بود - و در پی آن اجرای دو عملیات بزرگ ابتکاری در هورالهویزه (خیبر و بدر)، زمینه عملیات بعدی را با استفاده از تجربه عملیات در هور فراهم نمود. تسخیر منطقه مهم شبه جزیره فاو، با تاکتیک ویژه عبور از رودخانه عریض و خروشان اروند، هدفی بود که در طراحی عملیات والفجر ۸ دنبال می‌شد. سپاه پاسداران پس از طراحی این عملیات، با سازمان دهی و آموزش ۱۴۰ گردان نیرو، آن را فرماندهی و اجرا کرد. برای فریب نیروهای عراق و پشتیبانی از این عملیات، به طور همزمان دو عملیات محدود نیز در جزیره ام‌الرصاص و شلمچه، با تلاش سپاه و ارتش به اجرا در آمد.
16-عملیات «کربلای ۱» با رمز یا ابوالفضل العباس (ع) ادرکنی در محور مهران به صورت گسترده در تاریخ ۹ تیر ۱۳۶۵ به فرماندهی سپاه انجام شد.
17-عملیات «کربلای ۴» با رمز محمد رسول الله در محور ابوالخصیب به صورت گسترده در تاریخ 5 دیماه ۱۳۶۵ به فرماندهی سپاه انجام شد. این عملیات با لو رفتن طرح عملیات پیش از آغاز آن توسط هواپیماهای آواکس، مسدود کردن حفر کانال در معبر اصلی محور و پر کردن آن با مازوت جهت زمین گیر کردن نیروهای ایرانی به شکست نیروهای ایرانی منجر شد.
18-عملیات «کربلای ۵» با رمز «یا زهرا (س)» در محور شلمچه - کانال ماهی، به صورت گسترده در تاریخ ۱۹ دی ۱۳۶۵ به فرماندهی سپاه جهت فتح بصره شروع شد. بعد از این عملیات، روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال نوشت: «واشنگتن نمی‌داند چرا بغداد تا این اندازه ضعیف است. در واشنگتن گفته می‌شود پیروزی ایران یک فاجعه به شمار خواهد رفت و این نگرانی ممکن است آمریکا را ترغیب کند که کمکهای بیشتری در اختیار عراق بگذارد». همچنین روزنامه انگلیسی گاردین نوشت: «تحلیلگران پنتاگون که معمولاً قوه ابتکار ایرانی‌ها را در مقابل موانع عظیم، کمتر از آنچه هست ارزیابی می کردند، دیگر احتمال پیروزی بزرگتر ایران را رد نمی‌کنند».
19-عملیات «کربلای ۶» با رمز یا زهرا (س) در محور نفت شهر به صورت گسترده در تاریخ 24 دیماه 1365 به فرماندهی ارتش انجام شد. عملیات کربلای ۶ در تاریخ ۲۳دیماه ۱۳۶۵ در منطقه سومار و نفت شهر توسط ارتش طراحی و اجرا گردید. هرچند در این عملیات یگانهای ارتش نتوانستند به اهداف تعیین شده دست یابند ولی با توجه به نیاز شدید حمایت از عملیات کربلا ۵ و زمین گیر نمودن یگانهای عراقی در منطقه غرب، حدود ۱۱ تیپ عراقی در این عملیات ضمن متحمل شدن خسارات و ضایعات قابل توجه از انتقال آنها به منطقه جنوب ممانعت به عمل آمد.
20-عملیات «کربلای ۱۰» با رمز یا صاحب الزمان (عج) ادرکنی در محور ماووت به صورت گسترده در تاریخ 25 فروردین 1366 به فرماندهی سپاه انجام شد.
21-عملیات «بیت المقدس ۲» با رمز یا زهرا (س) در محور ارتفاع قمیش – سلیمانیه، به صورت گسترده در تاریخ 25 دیماه 1366 به فرماندهی سپاه انجام شد.
22-عملیات «بیت المقدس ۷» با رمز یا اباعبد الله الحسین (ع) در محور شلمچه - کانال ماهی، به صورت گسترده در تاریخ 23 خرداد 1367 به فرماندهی سپاه انجام شد.
23-عملیات «والفجر ۱۰» با رمز یا رسول‌الله (ص) در محور حلبچه - سلیمانیه، به‌صورت گسترده در تاریخ ۲۴ اسفند ۱۳۶۶ به فرماندهی سپاه انجام شد.
24-عملیات «مرصاد» یا عملیات «فروغ جاویدان» نام نبردی است که میان ارتش جمهوری اسلامی ایران و سازمان مجاهدین خلق در اواخر جنگ ایران و عراق، در سال ۱۳۶۷ درگرفت. پس از چند روز درگیری درنهایت نیروهای ارتش ایران پیروز شدند و عملیاتی که توسط سازمان مجاهدین خلق طرح‌ریزی و اجرا شده بود شکست خورد. تعداد زیادی از نیروهای مهاجم در این نبرد کشته شدند.

جنبش فرهنگی منادیان فتح

پیام آور علم، عمل، عشق و عدل، از دو منبع عقل و وحی، دست آوردی از ایرانیان برای جهانیان،
(www. JF72 .ir)
و من الله التوفیق...